september 16, 2024

Simplified process and happier patients – Pathways from the healthcare professional’s perspective

Platform24's Pathways solution automates and connects activities in the care pathway around a patient for planned care, such as an operation. In the previous article, we described how Pathways improved information, control and confidence for patients undergoing gallstone surgery. In this one, Elsa, a doctor, describes how she works with Pathways.

september 16, 2024

För vårdpersonalen innebär Pathways minskat manuellt arbete och förbättrad översikt. Vården underlättas också genom att patienten får bättre överblick och delaktighet i sin vårdresa. Med en tydlig tidslinje och information om de olika stegen och momenten i vårdplanen upplever patienten en ökad trygghet och patienten kommer i högre utsträckning ha utfört de förberedelser som krävs, till exempel fasta eller rökstopp innan operation.

Första kontakten med patienten

Johan sökte vård på grund av återkommande och intensiva smärtor under revbenen. Gallstensbesvär misstänktes, och Johan remitterades till en kirurg. Han fick en kallelse och fyllde i en digital hälsodeklaration, som direkt blev tillgänglig för vårdpersonalen.

När en patient har skrivits in i vårdplanen har vårdpersonalen direkt tillgång till all relevant information. Detta inkluderar hälsodeklarationen och journalanteckningar, vilket gör det möjligt för läkaren att göra en helhetsbedömning av patientens vårdförlopp.

“Med Pathways kan vi automatisera och minska administrationen samtidigt som patienterna är väl förberedda.” säger Elsa. ” I vissa fall kan man behöva lägga in extra narkosläkebedömning eller EKG-undersökning.”

Stöd och information inför och efter operation

När patienten är tillagd i en vårdplan får hen tillgång till detaljerad information om vad som väntar. Patienten kan läsa om operationen och se hur de ska förbereda sig och vårdpersonalen behöver inte manuellt skicka ut information, formulär eller boka in besök inför operationsdatumet. Dessutom kan patienten smidigt kommunicera med vårdgivaren via chatt eller videomöten.

“Patienterna får påminnelser om viktiga förberedelser och information om varje steg i processen. Eftersom informationen presenteras steg för steg, blir de inte överväldigade. Istället är det enklare för dem att ta till sig informationen, de gör sina aktiviteter i tid och vi kan få bekräftelser på att allt är gjort” säger Elsa.

En av de största fördelarna med Pathways är att vårdpersonalen automatiskt blir notifierade om patienter inte har gjort sina förberedelser eller om patienten har svarat på formulär på ett sätt som gör att personen inte bör genomgå operation, till exempel att man har pågående infektion eller har missat att fasta. Detta minskar risken för att operationer ställs in med kort varsel vilket kan spara stora resurser.

Att ha kontakt med patienter, påminna om information och boka om möten inför eller efter operationer är utan Pathways en tidskrävande process för vårdpersonalen som behöver hantera pappersblanketter, remisser och söka patienter via telefon. Genom vårdplanen är det istället automatiserat, där sjukvårdspersonal kan följa patientens aktiviteter och har möjlighet att planera om i tid om patienten inte skulle vara redo för operation.

Elsa berättar också att de kunde se att patienten inte hade påbörjat sitt rökstopp som planerat, och kunde då snabbt sätta in ytterligare åtgärder.
“Vi har bättre verktyg för att stödja patienten genom rökavvänjning. Vi kan följa upp och se om patienten behöver ytterligare hjälp för att sluta röka i tid innan operationen. Det ger oss bättre förutsättningar att minska komplikationer och förbättra resultaten,” berättar Elsa.

Även efter operationen får patienten ett automatiserat flöde med påminnelser och uppföljningar. Vårdpersonalen kan anpassa dessa utifrån patientens specifika behov och få uppdateringar om patientens återhämtning. Vid behov kan extra besök bokas, både digitala och fysiska.

I vårt exempel ingår en formulärsuppföljning efter operationen där Johan får svara på hur han mår. I ett av dem svarar Johan på ett sätt som visar att återhämtningen inte går som planerat, detta flaggas då automatiskt för vårdpersonalen som kan följa upp.

Formulären och möjligheten till asynkron chatt säkerställer att eventuella komplikationer snabbt kan identifieras och hanteras, vilket gör att patienten kan känna sig både självständig och omhändertagen.

Pathways bidrar till tryggare patienter och mindre administration

Elsa berättar att Pathways framförallt minskar det administrativa arbetet och avlastar avsevärt för sjuksköterskor och andra kollegor eftersom det automatiserar resurskrävande manuella processer.

“Den största fördelen med Pathways är att vi automatiserar ett manuellt förlopp, får en mer välinformerad patient och möjliggör medicinska utfall med hög kvalitet. För mig som läkare innebär det nöjdare patienter som får bättre resultat. Samtidigt kan vi inom sjukvårdspersonalen optimera vår tid och fokusera på patienterna som behöver det,” säger Elsa.

Faktagranskat av David Jaraj, specialistläkare i kirurgi

Vill du veta mer?

Kontakta oss genom formuläret nedan så hör vi av oss!